CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 25 Disember 2013

DIY- Resepi Roti Jejari Keju

Jom try buat roti jejari keju...

Bie nak sharing resepi ni kepada korang..
hope korang bolea praktikannye..
baik kat rumah atau kat tempat kejew..( hotel@ kedai bakeri )

ianya mudah..hanya perlu follow aje step2 nyew okay..


Roti Jejari Keju

Bahan

Sediakan doh asas ban manis
( sila rujuk resepi asas ban manis - ada bahagian bawah )

Hiasan
Keju Cheddar yang telah diparut
Gula

Cara membuat :

1.bahagikan doh kepada 60gm dan bentukkan menjadi bebola. Biarkan selama 10- 15 minit.

2.Ratakan doh yang telah dibebola , canaikan menjadi jejalur panjang 30 sm.( seperti pembaris panjang ).Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah digris minyak kemudian biarkan ia menaik ditempat yang suam selama 40-45 minit.

3.Sapukan telur dan taburkan gula juga keju cheddar diatas doh.

4.Bakar pada suhu 190’c selama 12- 15 minit sehingga berubah warna kuning keemasan.


Resepi Asas Roti Ban Manis

( Kaedah Doh Segera )

Resepi ini chef obie telah beri dalam eBook Roti 100 Resepi Chef Obie.Resepi ini merupakan Kaedah doh segera.

Kaedah doh segera merupakan kaedah membuat doh yang paling cepat.

Ia tidak perlu dibuat mengikut naik biasa. Cuma biarkan doh selama 15 minit dan bahagikan ia.

Kemudian bulatkan bentuknya sebelum mengisi initi ke dalam doh.

Kaedah ini menghasilkan roti yang lebih kecil dan padat.

Ini bererti roti akan menjadi basi dengan cepat.
Hidangkan semasa panas supaya lebih enak rasanya.

Resepi Asas Ban Manis

Kaedah doh segera ( rujuk ebook Roti 100 Resepi chef Obie )

Bahan 1

500gm Tepung Roti 100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover)

Bahan 2

1 biji Telur
300ml Air sejuk
1/3 sudu cuka
Bahan 3
60gm mentega / marjerin

Cara membuat

1.Adun semua Bahan 1

2.tambah bahan 2 dan uli sehingga menghasilkan doh.

3.Campurkan bahan 3, dan terus menguli untuk menghasilkan doh yangb lembut dan kenyal.

4.Bentukkan menjadi bebola dan tutup doh dengan plastik,biarkan ia naik selama 15 minit atau berganda saiznya.

5 ia siap untuk membuat roti atau ban.

Untuk pengetahuan korang resepi asas ban manis ni ade 3 cara

iaitu :

1- Kaedah Doh Segera

2- Kaedah Doh Terus

3- Kaedah Doh dan Span

untuk hari ni Bie sharingkan resepi doh segera....

selamat mencuba!


Terima Kasih

Komen
1 Komen

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign