Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 30 Disember 2013

DIY - Resepi Otak - Otak paling hot!


Resepi otak –otak Johor paling sedap!

Resepi asli original bukan cap ayam bukan cap cangkul!gurau aje..heee
Jangan segan-segan menggunakan resepi bie ni...
kite enjoy!


Bahan



1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang

1 ½ biji Kelapa Parut

2 inci Halia

2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam 
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )


Cara Membuat

1.Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya.Lepas tu kikis isinye dengan pisau seberapa yang korang dapat.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan batu lesung kemudian masukkan dalam bekas Tupperware atau ape-ape aje bekas yang korang ade kat dapur tu, yang penting bersih suci!.

2.Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai yang telah dikerat nipis- nipis semuanya lepas tu digiling halus-halus hingga bersatu semua bahan. Sekarang tak ade giling kat rumah jadi korang guna aje lah blender ..senang aje blend kesemua bahan hingga sebati .

3.lepas tu masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.

4.Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut.Kalau kelapa parut yang sedia ade kat dalam peti ais korang tu kalau boleh blender kering dahulu kasi ia halus sikit... senang aje kan arahan chef obie ni…

5.Selepas tu korang Cuma perlu ramas iisi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga cukup sebati dan dalam masa yang sama korang taburkan garam sehingga cukup rase, kalau korang suke guna serbuk perase..boleh lah letak siki.Cara tradisi tak ade guna perase..

6.Haa ni die, ambil pucuk kelapa atau nipah dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.

7.Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu hendak gareng..bolehlah diangkat..
Yea..yea…dah pandai buat otak-otak..

Obie can cook so can you.. so .. so.. so.. what? Juz make funny-funny , smile always and enjoy yourself 

Selamat mencube resepi yang asli ni peace yo!
jangan lupa dapatkan ebook terbaru
Biskut & Kuih Raya Popular 2015




P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.





57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran 
iaitu di 'BAZAAR RAMADHAN'.

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...

*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian





Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '



Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'



57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 








##################3





Share & LIKES

#smallplate #ebook #resepibiskut

#melodibiskutraya
#ebookbiskutraya





eBuku  Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim σΎ•Ž RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015




CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK 

CHEF OBIE :


1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan 

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 


0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com


Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com








http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/2015/03/ebook-biskut-kuih-raya-popular-2015.



p/s Kepada anda yang sukar untuk mendapatkan semua produk keluaran AMWAY boleh terus hubungi pihak kami dengan menggunakan whatsapp atau SMS ke 0172260719

Pihak kami membekalkan dan membuat penghantaran pelbagai produk AMWAY ke seluruh Malaysia- seperti ke Kedah , Perlis , Terengganu , Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur , Putrajaya , Labuan , Pahang , Sarawak ,Selangor , Melaka , Negeri Sembilan , Johor dan juga Kelantan.

Jangan Malu untuk hubungi pihak kami! 

Terima Kasih


Body Series Amway 


Produk kecantikan
Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm





Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm


Madu bukan sahaja makanan yang berkhasiat, ia juga menyuburkan kulit kerana ciri semula jadinya
yang antioksidan dapat meremajakan kulit.

Itulah sebabnya madu telah sekian lama menjadi
salah satu bahan penting dalam banyak produk penjagaan badan AMWAY.

Sabun kecantikan pembersihan 2 dalam 1 ini digunakan sebagai sabun mandi dan cukup lembut
untuk membersih muka sesuai untuk perempuan mahupun lelaki.

Diperkaya dengan gliserin dan diadun dengan madu menjadikan kulit lebih berseri dan lembut.

Mengekalkan kelembapan, membersih dan merapi kulit.

Mengandungi Vitamin B6, C, Tiamin, Riboflavin and Niasin.

Mengandungi antioksidan dan asid amino.

Meremajakan dan melindungi kulit daripada serangan persekitaran.

Menyerap kotoran dari liang-liang roma untuk membersih kulit.

Mengurangkan masalah kulit jerawat, berminyak dan 'sun burn'.

Tidak mengandungi bahan pengawet dan diuji secara dermatologi.

Sesuai untuk kulit remaja dan kulit sensitif dan semua jenis kulit.

Rumusan ini mengandungi bahan-bahan yang diperolehi daripada lembu yang selamat diguna. Bahan-bahan ini menjadikan buih sabun berkrim.


Bukti Pembelian Dan Penghantaran

Terima Kasih kepada anda yang pertama kali telah membeli melalui obie & team
untuk mendapatkan produk Sabun Madu Amway.

Bukti pembelian Dan penghantaran


Kepada anda yang ingin mendapatkan Sabun Madu Amway / G & H Complexion Bar ini
boleh direct order dengan membuat pembayaran ke akaun Mbb dan sms atau whatsapp info pembelian anda ke 017 2260719.


Stok Sabun Madu / G & H Complexion Bar sentiasa ada- obie & team.


Dapatkan bekalan sabun madu anda sekarang!



Harga : RM 37.00 sahaja
(selepas GST)

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaunMBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila simpan resit sebagai bukti pembayaran

2.Sila SMS @ whatsapp - Produk- sabun madu / kuatiti -( 1 ) / Jumlah RM47.00 / hantar ke-alamat rumah @ pejabat ke
017 2260719 

3.Hari ini bayar , Hari ini Hantar

4.Kos Postage Semenanjung : RM10.00
Sabah & Sarawak : RM15.00

5.Jika termasuk kos Postage : Harga Sabun RM40.00
Kos Postage RM10.00
Jumlah RM50.00



DEODORANT AMWAY 24 HOURS

Merupakan produk popular dalam Body Series selepas Sabun Madu G & H.
Deodorant Amway menjadi pilihan ramai dan kini 
menjadi pilihan pembeli produk personal care melalui online!
#amwayOnline


Stok Deodorant Amway 48hours sentiasa ada!
Beli hari ini, hantar hari ini!


No. track penghantaran melalui PosLaju 
akan diber kepada pembeli sebaik sahaja 
penghantaran dilakukan.

PERSONAL CARE AMWAY #amwayOnline 
DEODORANT AMWAY 48HOURS
DEODORANT AMWAY 48HOURS
DEODORANT AMWAY 48HOURS

STOK SENTIASA ADA πŸŽ€πŸ“¦πŸ“¦πŸ“¦
Paid today Delivery today 🚚
#amwayOnline

WHATSAPP 0172260719
WHATSAPP 0172260719
WHATSAPP 0172260719



Ubat Ketiak @ Deodorant Paling Hot DiOnline 

Ketiak anda masham?kurang selesa apabila gether gether dengan click?Apalagi bile jumpe boss mahupun berjumpe client...lg pulak yg nak dating dgn awek mahupun bf heee...
Senang aje atasi problem bau badan yg kurang enak tu..

Dapatkan Cepat "DEODORANT AMWAY 48HOURS"
today paid today delivery


Whatsapp 0172260719
Delivery terus ke alamat office , rumah mahupun tempat kerja anda!

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaun

MBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila tunjuk resit sebagai bukti 

pembayaran ke whatsapp / SMS ke0172260719

2.Bayar hari ini , hantar hari ini / paid today delivery today - terma poslaju

3.Kos Postage Semenanjung : RM10.00
Sabah & Sarawak : RM15.00

4.Jika termasuk kos Postage : Harga Deo RM33.00
Kos Postage RM10.00
Jumlah RM43.00 ( semenanjung )

Harga Deo RM33.00
Kos Postage RM15.00
Jumlah RM48.00 ( Sabah & Sarawak )







Terima Kasih

Komen
8 Komen

8 ulasan:

MochaLatte Cafe berkata...

assalamualaikum chef,
saya nak tanya pendapat chef...
saya ni busy so malas nak giling/tumbuk isi ikan tu...
persoalannya, boleh ke saya guna saja isi ikan(fish paste) yang siap dijual dipasar basah bg menggantikan isi ikan parang tersebut
dan juga daun pcuk kelapa/nipah diganti dgn daun pisang coz daun pisang jer yang senang dapat skarang ni...

chefgunawanjamil Obie berkata...

waalaikumussalam wbt,

terima kasih bertanya...
oooo.... macam tu yea..
boleh aje cik guna cara mudah tu
yg membezakan nanti rasa dan aroma.
ape pun still boleh jadi otak2 ... tapi biase2 aje r

selamat mencuba

Tanpa Nama berkata...

salam chef

selain ikan parang ada tak ikan lain yang sesuai untuk buat otak otak

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,
terima kasih bertanya..

pencerahan:

-selain ikan parang- , boleh gantikan dengan ikan tenggiri ,
jika tiada pilihan boleh gunakan ikan kembung . selar atau selayang.

dagang tebrau ent. berkata...

Saya pernah try guna isi kerapu ( yg isi mcm ketam ) mmg berbeza dan sangat sedap.. tq chef..

chefgunawanjamil Obie berkata...

Alhamdulillah...jika suke ...sejuk telinge mendengarnye.. terima kasih...bolehlah layan resepi2 dlm blog chef ni

s_hezrin berkata...

salam chef..camne nak buat otak2 frozen plak..ce cite.sket

chefgunawanjamil Obie berkata...

@s_hezrin
frozen..senang sangat, caranya contact chef obie 0172260719
more personal teaching about frozen food

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign