CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 17 Disember 2013

Apa itu Shortening

Perkongsian info Shortening atau Lelemak Sayuran


Shortening sebarang lemak yang pepejal pada suhu bilik dan digunakan untuk membuat pastri rapuh .
shortening digunakan dalam pastri yang tidak anjal, seperti kek. [1] Walaupun mentega adalah pepejal pada suhu bilik dan sering digunakan dalam membuat pastri, istilah "shortening" jarang merujuk kepada mentega,
tetapi lebih berkait rapat dengan marjerin .

Sejarah Shortening

Pada asalnya, shortening adalah sinonim dengan lemak babi ,
dan dengan penciptaan marjerin oleh Perancis ahli kimia Hippolyte Mège-Mouriès pada tahun 1869,
marjerin juga datang yang termasuk dalam istilah ini. Sejak penciptaan minyak sayuran hidrogenasi dalam abad ke-20 awal, "shortening" telah datang hampir secara eksklusif bermaksud minyak sayuran hidrogenasi.
Saham shortening sayur-sayuran banyak hartanah dengan lemak babi: Kedua-duanya adalah lemak separa pepejal dengan lebih tinggi titik asap daripada mentega dan marjerin.

Ia mengandungi kurang air dan dengan itu kurang terdedah kepada percikan, menjadikan mereka lebih selamat untuk menggoreng. Lemak babi dan lelemak mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding dengan kira-kira 80% untuk mentega dan marjerin. Marjerin dan lelemak Kek cenderung untuk mengandungi beberapa peratus daripada monoglycerides sedangkan marjerin biasanya mempunyai kurang. Apa-apa "lelemak nisbah tinggi" campuran yang lebih baik dengan hidrofilik bahan-bahan seperti kanji dan gula . [2]

Penghidrogenan bahan-bahan organik telah mula dibangunkan oleh Perancis ahli kimia Paul Sabatier pada tahun 1897, dan pada tahun 1901 ahli kimia Jerman Wilhelm Normann membangunkan penghidrogenan lemak, yang dipatenkan pada tahun 1902. [3] Pada tahun 1907, seorang ahli kimia Jerman, Edwin Cuno Kayser , berpindah ke Cincinnati, Ohio , bandar rumah Amerika Syarikat sabun pengilang Procter & Gamble . Beliau telah bekerja untuk sabun pengeluar British Joseph Crosfield dan Anak-anak dan mengetahui dengan proses Normann, seperti Crosfield dan Anak-anak memiliki hak British untuk paten Normann ini. [3] Tidak lama selepas ketibaan, Kayser membuat perjanjian perniagaan dengan Procter & Gamble, dan tidak lama selepas itu dibentangkan syarikat itu dengan dua proses untuk hydrogenate minyak kapas , dengan niat mewujudkan bahan mentah untuk sabun. [3] Walau bagaimanapun, kerana produk kelihatan seperti lemak babi , Procter & Gamble dan bukan mula menjualnya sebagai lemak sayuran untuk tujuan memasak di Jun 1911, memanggil " Crisco ", suatu pengubahsuaian frasa" minyak kapas terhablur ". [3]


A trigliserida molekul, konstituen utama lelemak.
Walaupun sama dengan lemak babi, sayur-sayuran shortening adalah jauh lebih murah untuk menghasilkan.
shortening juga tidak memerlukan penyejukan , yang selanjutnya mengurangkan kos dan meningkat rayuan dalam masa yang apabila peti sejuk adalah jarang berlaku. Dengan kelebihan ini, ditambah dengan kempen iklan intensif oleh Procter & Gamble, Crisco cepat mendapat popular di isi rumah Amerika. [3] Sebagai pengeluaran makanan menjadi semakin maju dan pengeluar diminta bahan mentah kos rendah, penggunaan sayur-sayuran memendekkan juga menjadi sangat biasa di industri makanan. Di samping itu, lebihan kerajaan yang dibiayai Amerika besar minyak kapas, minyak jagung , dan kacang soya juga membantu mewujudkan pasaran dalam kos rendah sayuran shortening. [4]

Crisco, yang dimiliki oleh The JM Smucker Syarikat sejak tahun 2002, masih jenama yang paling terkenal lelemak di Amerika Syarikat, pada masa ini terdiri daripada campuran kacang soya sebahagiannya dan sepenuhnya hidrogenasi dan minyak sawit. [5] Di Ireland dan UK, Cookeen adalah jenama popular, manakala di Australia, Copha adalah popular, walaupun dibuat terutamanya daripada minyak kelapa.

" Kite kat Malaysia tak perlu risau dengan penggunaan shortening, Shortening yang ade kat Malaysia Halal-
kerana ianya lelemak sayuran- "

Kredit : gambar courtesy google
info wikipedia

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign